Soul är kärlek!

Hej! Jag heter Peter och älskar musik med känsla! Det hela började runt 86-87 när familjen fick tv-kanalen Music Box. Jag och min syrra satt där dagarna i ända och kollade in videos, vi tävlade om att så snabbt som möjligt kunna se/höra vilken video det var som spelades (innan titeln kom fram). Jag gillade allt möjligt och hade ingen riktig egen smak, förrän Music Box byttes ut mot MTV och jag satt uppe på nätterna för att se Yo MTV Raps, vilket program det var! Kolla in det här, jag hade glömt bort gruppen BWP (Bithches With Problems, hårt namn!):

Rap kändes så tufft och så fräscht, jag kände ingen som lyssnade på det, det tog alltid låååång tid innan skivaffärerna fick in nån av skivorna med dom artisterna som spelades. Jag lyssnade också på ett program på radio, Mats Nileskärs Hip House, där blandades det med den nyaste hip-hopen med housen, två låtar som jag minns satte sig extra mycket var Jungle Brothers Black is Black och Frankie Knuckles Tears, det var så att jag flera år efteråt kunde minnas känslan hur det var att höra dom. Det konstiga var att fast jag gillade housen i programmet, så köpte jag inget, jag lyssnade mest på rap (och en och annan acid-houselåt, hur jag nu kunde gilla det?). Du kan lyssna på ett program av Hip House här: http://radiogodis.se/ovrigt.htm.

Fram till 1995 lyssnade jag nästan bara på rap, men det året hände nått, dels så var det ett nummer i tidningen Pop som hade ett northern soul-special och sen var det Lollipopfestivalen. Dom två sakerna fick mig att fatta att det fanns svart musik som var bra innan rappen (hehe). Jag och min syster gick på Stolen Hours (en northernklubb i Stockholm som tagit sitt namn efter Patrice Holloways hit). Jag köpte lite skivor men hade egentligen inte råd med så mycket för jag pluggade och kunde inte fatta hur feta engelsmän ville ha så mycket pengar för skivorna.

Såhär kunde det se ut på northern klubbar:

Min kompis Magnus fick sen in mig på house (det här var typ 97-98) och jag minns två blandband jag fick av honom, ett med Kenny Bobien och ett som innehöll Jasper Street Companys Solid Ground, jag blev HELT golvad av den senare, vad är det här tänkte jag! Växelsång över ett schysst beat, lyssna själva om ni inte hört den:

Under några år så gillade jag allt med Masters At Work, Brothers Of Peace och Blaze, samtidigt som jag lyssnade på nyare soul & R&B, det blev så för jag ledsnade på stompig 60-talssoul och ville höra nått nytt. Jag blev förtjust i Mary J. Blige, R. Kelly och Jaheim. R. Kelly har blivit min stora idol, han är ju ett galet geni, kolla in videon till U Saved Me:

I alla fall, senaste åren har jag nog mer lyssnat på reggae och dancehall, både nytt och gammalt. Tex, förra året kom ju Shaggy/Big Yard med en ny rytm, Street Bullies, den är nästan för bra för att vara sann:

Det är stilen som mitt hjärta blöder lite extra för just nu, så det kommer bli mycket sånt här. Hoppas ni gillar bloggen och att ni får höra i alla fall nån ny låt och nån som ni kommer att älska!

/Peter (följ mig på Twitter eller säg hej på Google+)

P.S från 1999 till 2007 så drev jag http://www.soulgalore.com där det fortfarande finns några av mina topplistor.